Belangrijke Europese avond: AZ en Ajax kunnen helpen in strijd om coëfficiënten

Huidige stand van zaken coëfficiënten Nederlandse clubs
14 december 2023 om 12:00

Voor AZ en Ajax staat er een belangrijke Europese avond op het programma. Niet alleen is het voor beide clubs 'do or die' om overwintering in de Conference League, maar ook in het belang van Nederland staat er in de strijd om coëfficiënten veel op het spel. VoetbalNieuws neemt de huidige stand van zaken door!

Nu de Champions League achter de rug is en de bonuspunten al zijn verdeeld, kan worden vastgesteld dan Frankrijk wederom afstand van Nederland heeft gedaan. Dinsdagavond speelde PSV met 1-1 gelijk tegen Arsenal en kon zo 0.200 punt bijschrijven. Eerder plaatste de Eindhovenaren zich al voor de laatste-16 van het toernooi. Op dezelfde avond won RC Lens met 2-1 van Sevilla en was zo zeker van deelname aan de tussenronde van de Europa League en 0.333 punt voor Frankrijk. Zo kwamen de Fransen met 59.998 punten op plek vijf te staan, waar Nederland op plek zes volgde met 59.500 punten.

Een dag later kwam Paris Saint-Germain goed weg, door met 1-1 gelijk te spelen tegen Borussia Dortmund en zich zo verzekeren van overwintering in de Champions League. Frankrijk kon zo een heel coëfficiëntpunt bijschrijven. Feyenoord, dat al verzekerd was van de tussenronde in de Europa League, verloor met 2-1 op bezoek bij Celtic. Zo bleef Nederland op plek vijf met 59.500 punten staan, waar Frankrijk uitliep naar 60.998 punten.

Met nog wedstrijden in de Europa League en Conference League zijn er nog flink wat coëfficiënten te verdienen. Na het overwinteren van PSG in de Champions League, zijn ook al Olympique Marseille, Stade Rennes, Toulouse, en LOSC Lille zeker van Europese overwintering. Voor AZ en Ajax is dat nog niet zeker, waar de provinciegenoten tegen Legia Warschau en AEK Athene nog strijden voor de tussenronde in de Conference League.

Nederland kan voorlopig de vijfde plek op de coëfficiëntenranglijst dus uit zijn hoofd zetten, aangezien Frankrijk alleen maar uit zal lopen. Toch kunnen Ajax en AZ er met een zege voor zorgen dat ook Nederland nog met vier van de vijf ploegen actief blijft in Europa. Bovendien hebben we plek zes stevig in handen en werden er al veel meer punten binnengehaald dat Portugal dit seizoen. 

De huidige stand coëfficiënten:

5. Frankrijk: 60.998
6. NEDERLAND: 59.500
7. Portugal: 52.816

Check hier de coëfficiënten-update na de vorige Europese speelweek