Hierom kan het AFM-onderzoek naar Ajax-directeur Kroes jaren in beslag nemen

Hierom kan het AFM-onderzoek naar Ajax-directeur Alex Kroes jaren in beslag nemen
9 april om 15:26

De soap rondom Ajax-directeur Alex Kroes en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dreigt een langlopend proces te worden. Laura van Geest, voorzitter van de AFM, geeft aan dat onderzoeken van de toezichthouder één tot twee jaar kunnen duren. De controverse begon toen Kroes, recent aangesteld als algemeen directeur van Ajax, geschorst werd vanwege vermeend handelen met voorkennis.

Na zijn schorsing riep Kroes de hulp van de AFM in, hopend op een onderzoek naar zijn zaak. Ondertussen heeft de Raad van Commissarissen van Ajax het voornemen uitgesproken om hem te ontslaan, een stap waartegen hij zich verzet. De situatie compliceert verder door uitspraken van erevoorzitter Michael van Praag, die zonder terughoudendheid Kroes bekritiseerde, wat leidde tot een verzoek van 131 Ajax-leden om publieke excuses.

De kwestie is ingewikkeld door de aankomende bijzondere aandelhoudersvergadering (bava) op 21 mei, waarin beslissingen genomen zouden moeten worden. Echter, gezien de tijd die de AFM nodig heeft voor dergelijke onderzoeken, lijkt een definitief oordeel op korte termijn onwaarschijnlijk. Dat wordt versterkt door de bestuursraad van Ajax, die een belangrijke stem heeft in dergelijke beslissingen en zich wil baseren op de uitkomsten van het AFM-onderzoek.

Van Geest wil weinig tot niets kwijt over of de AFM een onderzoek is begonnen. "Ik kan niks zeggen over individuele gevallen”, laat ze weten na vragen van persbureau ANP. "We proberen onze onderzoeken binnen een of twee jaar af te ronden en als het simpele onderzoeken zijn, kan het sneller. Hoe lang een proces duurt, hangt af van de complexiteit van de casus. Als we al een onderzoek afronden, dan kunnen betrokkenen nog in beroep gaan bij de rechter. En dan kan je dit circus ook nog in hoger beroep hebben."