Van Praag doet boekje open: "Grote klap, we waren echt blij met Kroes"

Van Praag openhartig over schorsing Kroes
11 april om 16:48
Laatste update: 11 april om 17:17

Michael van Praag is nogmaals ingegaan op de situatie bij Ajax, waar algemeen directeur Alex Kroes is geschorst. De voorzitter van de Raad van Commissarissen betreurt het dat het in Amsterdam zo uit de hand is gelopen en heeft goede woorden over voor Kroes. 

Van Praag spreekt met AjaxLife over de diepe put waar Ajax zich momenteel in bevindt. Niet alleen staat de club zesde, ook op bestuurlijk niveau is er veel onrust bij de beursgenoteerde club. "Wat je moet weten en wat misschien niet overal even duidelijk is overgekomen: ik vind de situatie met Kroes echt vreselijk", meent de voorzitter. "De dag dat hij begon, hebben we gebak gehaald. Ik heb Alex met een speech warm welkom geheten, met verschillende medewerkers erbij. Geloof me: we waren echt heel blij met de komst van Alex. Voor ons is zijn gedwongen schorsing een grote klap."

De voorzitter van de rvc stelt lange tijd naar uitwegen te hebben gezocht. Een schorsing was echter de enige oplossing, aldus Van Praag. "Moeten we hem een geldboete geven? Een andere functie? Om met dat laatste te beginnen: het zou heel fijn zijn voor de club als hij bijvoorbeeld een technische functie kan invullen. Daar wonnen we advies voor in. In het kort was het advies: doe dat niet. Dat kun je je als beursgenoteerde onderneming niet veroorloven."

De ophef afwachten is volgens Van Praag ook nooit een optie geweest. "Dat kan helaas niet. Ik zou dat wel willen, maar dat gaat niet. Alex zegt zelf ook dat hij een beetje dom is geweest. Maar handelen met voorkennis kan wettelijk gewoon niet. Dat is een strafbaar feit. Ajax kan niet zeggen: laat die wet maar, we doen het gewoon toch. Dat accepteert niemand."