PSV richting Turijn: zo presteerden Nederlandse ploegen op bezoek bij Juventus

PSV richting Turijn: zo presteerde Nederlandse ploegen op bezoek bij Juventus
12 september om 21:05
Laatste update: 15 september om 12:10

Op 17 september 2024 gaat PSV voor het eerst in de clubgeschiedenis op bezoek bij Juventus in de groepsfase van de Champions League. Het is een bijzondere ontmoeting, want nooit eerder stonden beide teams tegenover elkaar. Maar PSV is zeker niet de eerste Nederlandse ploeg die naar Turijn reist. VoetbalNieuws.nl zet op een rij hoe Nederlandse teams eerder presteerden in het hol van de leeuw.

In 1971 was FC Twente de eerste Nederlandse club die in de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker (voorloper van de UEFA Cup) tegen Juventus speelde. De Tukkers verloren met 2-0 en slaagden er niet in om door te breken in Turijn. Ajax volgde drie jaar later in 1974 en trof dezelfde tegenstander in de derde ronde van de UEFA Cup. Ook zij gingen met een 1-0 nederlaag terug naar huis. Vier jaar later, in 1978, speelde Ajax in de kwartfinale van de Europa Cup I gelijk (1-1), maar Juventus ging door dankzij de uitdoelpuntenregel.

Feyenoord had in 1997 een zware avond in Turijn tijdens de groepsfase van de Champions League. De Rotterdammers kregen met 5-1 een harde tik uitgedeeld. Ook Ajax had het in 2004 lastig, met een 1-0 nederlaag in de groepsfase van de Champions League

Laatste ontmoetingen van Nederlandse ploegen op bezoek bij Juventus

Een opsteker voor PSV is dat de laatste twee keer dat een Nederlandse ploeg op bezoek bij Juventus, deze niet werden verloren. In 2010 hield Ajax knap stand en eindigde het duel in een 1-1. Voor de Amsterdammers was het gelijkspel niet voldoende om door te gaan, omdat zij in Amsterdam met 2-1 verloren hadden. De laatste ontmoeting zorgde voor meer euforie. In 2019 kwam Ajax voor de Champions League op bezoek in Turijn. In Amsterdam werd het 1-1, maar in Turijn won Ajax met 1-2 dankzij treffers van Donny van de Beek en Matthijs de Ligt. Hierdoor plaatste de ploeg van Erik ten Hag zich voor de halve finale van de Champions League.