Hoe vaak won Feyenoord de Europa League

Op jacht naar de volgende titel: hoe vaak won Feyenoord de Europa League?

20 april 2023 om 15:34
Laatste update: 20 april 2023 om 15:38

Feyenoord hoopt zich donderdagavond te ontdoen van AS Roma in de kwartfinale van de Europa League en door te dringen tot de halve eindstrijd van het toernooi. Hoe vaak wonnen de Rotterdammers het tweede Europese clubtoernooi eerder?

Het Europese toernooi draagt pas sinds 2009 de naam Europa League, daarvoor ging het toernooi door het leven als de UEFA Cup. In 1971 werd de Jaarbeursstedenbeker vervangen door de UEFA Cup.

Hoe vaak won Feyenoord de Europa League?

Drie jaar na de oprichting van de UEFA Cup won Feyenoord het toernooi voor het eerst. In 1974 werd Tottenham Hotspur over twee wedstrijden gemeten geklopt. Eerst werd er met 2-2 gelijkgespeeld in Londen, waarna er in Rotterdam met 2-0 werd gewonnen.

Feyenoord in 1974

Feyenoord-trainer Wiel Coerver (links) omhelst Mladen Ramljak (rechts) na het winnen van de UEFA Cup in 1974.

De andere finale die de Rotterdammers afwerkten was in 2002 in de eigen Kuip tegen Borussia Dortmund. Feyenoord won met 3-2 en legde daarmee beslag op de tweede UEFA Cup uit de clubgeschiedenis. Daarnaast won Feyenoord de Europa Cup I in 1970 na verlenging met 2-1 van Celtic. In 2022 ging de Conference League-finale verloren tegen AS Roma (1-0).

Feyenoord verdedigt donderdagavond in Rome een 1-0 voorsprong uit het heenduel in Rotterdam. Weet de ploeg van Arne Slot af te rekenen met de Italianen, dan is in de halve finale de winnaar van het tweeluik tussen Royale Union Saint-Gilloise of Bayer Leverkusen de tegenstander. De eerste wedstrijd tussen die ploegen eindigde in 1-1.