Welk Europees ticket levert het winnen van de KNVB Beker op?

Welk Europees ticket levert de KNVB Beker op?
29 april 2023 om 16:34
Laatste update: 29 april 2023 om 16:53

Ajax en PSV spelen zondag om de eerste en laatste prijs van het seizoen in de finale van de KNVB Beker. De twee clubs strijden in de Eredivisie om de tweede plek, maar lijken koploper Feyenoord niet meer te gaan achterhalen. Wat levert het winnen van de KNVB Beker op in Europees verband? VoetbalNieuws vertelt het je.

De Eredivisie maakt de laatste seizoenen enorme stappen binnen de Europese coëfficiëntielijst, maar moet nog even wachten voordat daar de vruchten van worden geplukt. De UEFA kijkt voor het komende seizoen namelijk naar de ranglijst tussen de jaren 2016-2021, waar Nederland zevende staat. Ter vergelijking: inmiddels is de vijfde plek binnen voor volgend seizoen, gezien het slechte Europese seizoen van 2016-2017 komt te vervallen.

De zevende plek op de lijst houdt in dat de KNVB Beker een ticket krijgt voor de laatste voorronde van de Europa League. De top zes van Europa stroomt direct de Europa League binnen met bekerwinst. Het houdt in dat de bekerwinnaar van volgend seizoen wél direct de Europa League in kan.

Voor de rest van de Nederlandse top is het ook van belang welke ploeg precies de beker wint. PSV en Ajax kunnen allebei nog als nummer twee eindigen in de Eredivisie. Wanneer de nummer twee óók de beker wint, schuift het Europa League-ticket door naar de nummer drie in de competitie. Stel dat PSV tweede wordt én de beker wint, dan krijgt de nummer drie alsnog een Europa League-ticket vanwege de regeling. 

Het blijft in de Eredivisie razend spannend buiten de koploper om. PSV kent een voorsprong van drie punten op Ajax met nog vier wedstrijden te gaan. Wel hebben de Amsterdammers een iéts beter doelsaldo. AZ volgt op twee punten van Ajax op plek vier en maakt ook nog alle kans om 'brons' te pakken.