PSV, Ajax, Bekerfinale, KNVB Beker,

Finale op het programma, welke clubs wonnen de KNVB beker het vaakst?

30 april 2023 om 10:01

Zondagmiddag nemen PSV en Ajax het tegen elkaar op in de finale van de KNVB beker. PSV kan het toernooi voor de elfde keer winnen en Ajax voor de 21e keer. Voetbalnieuws zocht voor je uit welke ploegen de titel het vaakst wonnen.

Ajax 20 keer
Ajax is de absolute recordhouder van de KNVB beker. De Amsterdammers stonde de laatste drie jaar in de finale en gaan daar zondag vier van maken. In totaal speelden de Amsterdammer 27 finales. De eerste speelden en wonnen ze in 1917. Afgelopen seizoen stonden de Amsterdammers ook in de finale, maar toen verloren ze van PSV. Zondagmiddag zullen de Amsterdammers dan ook uit zijn op revanche.

Feyenoord 13 keer
Feyenoord won de KNVB Beker al dertien keer in de geschiedenis van de club. Voor de laatste bekerwinst moeten we wel al terug naar 2018. In dat jaar versloegen de Rotterdammers AZ. In 2020 stond Feyenoord ook in de finale van de beker, maar toen werd de finale afgelast in verband met het Coronavirus. De eerste KNVB beker voor Feyenoord dateert van het jaar 1930. In de jaren negentig kreeg Feyenoord het voor elkaar om maar liefst vijfmaal de beker op hun naam te schrijven. In totaal speelde Feyenoord zeventien finales.

PSV 10 keer
PSV is de regerend titelhouder van de KNVB beker. Zondag kan daar tegen Ajax verandering in komen, maar na de 3-0 overwinning op Ajax een week eerder zit de moed er goed in. De Eindhovenaren stonden in totaal al achttien keer in de finale van de KNVB beker en verloren dus al acht keer de finale, het meest van alle finalisten ooit. Na tweemaal in de finale te hebben gestaan in 1932 en 1939 was het pas in 1950 dat PSV het toernooi voor het eerst won.

AZ en H.V. & C.V. Quick 4 keer
Een gedeelde vierde plaats is voor AZ en H.V. & C.V. Quick. De Alkmaarders stonden maar liefst zeven maal in de finale en wisten er dus vier keer keer van door te gaan met de winst. Ondanks finales in 2017 en 2018 moeten we terug naar 2012 voor de laatste bekerwinst van AZ. De Alkmaarders versloegen PSV en schreven na 1978, 1981 en 1982 in 2013 de eerste KNVB Beker van deze eeuw op hun naam. H.V. & C.V. Quick heeft een bijzondere statistiek in de gelederen. De ploeg uit Den Haag speelt momenteel in de Derde Divisie maar wist vier keer de finale van de KNVB beker te halen en te winnen. We moeten wel terug naar 1909, 1910, 1911 en 1916 voor de overwinningen van H.V. & C.V. Quick.