Ronald Koeman over Nederland tegen Kroatië in de Nations League Final Four

Koeman onder de indruk van Kroatië: 'Niet voor niets derde van de wereld'

15 juni 2023 om 07:03

Ronald Koeman was woensdagavond enorm onder de indruk van het spel van de Kroaten. Het Nederlands elftal verloor in de halve finales van de Nations League met 2-4 van de nummer drie van het afgelopen WK. Dat gegeven was volgens de bondscoach terug te zien op het veld, ondanks het feit dat Oranje volgens hem veel strijd had geleverd.

Of Koeman chagrijnig is, luidt de vraag. "Ja, natuurlijk. Je wil de finale halen en spelen en dat is niet gelukt", aldus de bondscoach na afloop bij de NOS. Hij zag een duidelijk verschil tussen de eerste en tweede helft. "Ik vond dat we niet goed uit de kleedkamer kwamen. Zeker de eerste helft vond ik meer dan prima. 1-0 voor, maar na rust was het minder. En toen zag je met name dat de vastigheid, het middenveld van Kroatië, het heft in handen nam en toen kregen wij het moeilijk."

Volgens Koeman viel de benutte penalty, die Cody Gakpo veroorzaakte, nogal ongelukkig. "Niet goed, want daar mag je nooit draaien. Toen hadden we het moeilijk. Want je ziet dat dit een tegenstander is die al zo lang samenspeelt en dat zag je terug bij momenten dat ze de betere waren."

De kwaliteiten van de Kroaten mogen volgens hem dan ook wel worden benadrukt. "Ze zijn niet voor niets derde van de wereld. En dat hebben ze ook vanavond weer laten zien. We hebben er echt wel alles aan gedaan. We hebben druk gezet wanneer het kon, maar werden wel bij een aantal momenten wat slordig. Dat hadden zij niet. Zij waren heel balvast en dat was wel het verschil over de hele wedstrijd."

Hij stelt dat Oranje er desondanks alles aan heeft gedaan om een overwinning uit het vuur te slepen. "Uiteindelijk is het 2-2. We hebben gevochten en er ook alles aan gedaan om zo aanvallend mogelijk te wisselen. In de verlenging waren zij beter."

Wat voor Oranje rest, is de troostfinale tegen de verliezer van de andere halve finale, die tussen Spanje en Italië. Die wedstrijd wordt aanstaande zondag om 15.00 uur gespeeld in Enschede.