Mislintat vraagt om geduld: 'Op korte termijn zien we nog niet het beste Ajax'

Mislintat vraagt om geduld: 'Op korte termijn zien we nog niet het beste Ajax'
3 september 2023 om 21:30

Sven Mislintat vraagt om tijd en geduld voor het nieuwe Ajax. De technisch directeur van de Amsterdammers legt in gesprek met Voetbal International uit hoe de afgelopen transferperiode voor hem en de club verliep en verdedigt zijn transferbeleid. De afgelopen weken ontving hij veel kritiek, ook omdat er sportief gezien nog niet naar verwachting wordt gepresteerd.

Mislintat spreekt over een 'bijzondere window' voor Ajax. De Duitser kon pas serieuze zaken doen toen hij spelers verkocht. "In een ideale wereld heb je dat andersom, maar het was simpelweg de realiteit waar we mee te dealen hadden", zo vertelt hij. "Daardoor was het een intense zomer, want er was veel te doen, te repareren. Doordat we niet in de Champions League spelen moesten we geld op de transfermarkt verdienen. Tegelijkertijd was het zaak om een selectie neer te zetten die competitiever kan zijn dan de selectie van vorig seizoen. Mijn gevoel is dat we daarin geslaagd zijn, maar dat moet natuurlijk de komende periode uiteindelijk gaan blijken."

De man over wie de afgelopen periode veel werd gezegd en geschreven, vraagt om tijd en geduld. "Eigenlijk staat ons team pas sinds dit weekend. Dat betekent dus dat we niet van Maurice en zijn staf kunnen verwachten dat alles gelijk vlotjes loopt, zo werkt het niet. We zijn een aantal absolute topspelers kwijtgeraakt. Vervolgens kun je niet eisen dat hun vervangers vanaf dag één directe vervangers zijn. Dat is gewoon niet reëel wanneer je iemand voor veertig miljoen verkoopt en zijn vervanger haalt voor de helft, een derde of kwart van dat bedrag. De nieuwe spelers verdienen dus ook tijd."

Hij ging ook in op eventuele interne strubbelingen bij de club. Mislintat ontkent niet dat er qua scouting wat spanningen zouden leven. "Sommige dingen zullen moeten veranderen en verbeteren. In mijn ogen moeten we een betere balans vinden in onze werkwijze, zodat we een 360 graden beeld van spelers krijgen. In dat opzicht kan de profscouting beter, terwijl ik over de jeugdscouting heel tevreden ben."

Mislintat blijft optimistisch, ondanks de vele kritiek die hij en Ajax als geheel krijgt. "De komende weken moeten we wat geduld hebben, op korte termijn zullen we nog niet het beste Ajax zien. We hebben gezaaid, nu is het wachten op zonlicht, water en tijd. Tegelijkertijd zijn onze ambities op langere termijn onveranderd. We willen kampioen worden."