Ajax doet goede zaken in de strijd voor plek drie: RKC wordt met 4-1 verslagen

Ajax wint eenvoudig van RKC, plek drie komt steeds dichterbij voor Amsterdammers

21 januari om 18:41
Laatste update: 21 januari om 20:19

Ajax is er zondag in geslaagd om de druk op de concurrentie op te voeren. De Amsterdammers wonnen met 4-1 van RKC en doen daardoor goede zaken in de strijd om plek drie van de Eredivisie. Door de overwinning is het gat met nummer vier, AZ, nu nog maar drie punten.

Na het puntverlies van AZ en FC Twente een dag eerder, kon Ajax een grote stap zetten richting plek drie van de Eredivisie. Het elftal van John van ’t Schip begon scherp aan de wedstrijd en creëerde via Steven Berghuis al vroeg de eerste grote kans van de wedstrijd. De aanvaller kon een goede pass van Brian Brobbey niet bekronen tot doelpunt en schoot de bal naast. Niet veel later was het voor de Amsterdammers dan toch raak via Brobbey. Berghuis gaf de bal voor, waarna Steven Begrwijn de bal met zijn hoofd klaarlegde voor Brobbey, die van dichtbij kon afronden.

Lang konden Van ’t Schip en consorten niet genieten van de voorsprong, want na een kwartier spelen deed RKC iets terug. Ajax verdedigde niet goed waardoor er chaos in de zestien ontstond. De bal bleef lange tijd liggen en werd vervolgens door Michiel Kramer ingetikt. Het was voor Kramer al zijn zevende treffer tegen Ajax. Tegen geen enkele tegenstander scoorde de oud-Feyenoorder vaker.

Na de tegentreffer werd Ajax sterker en waren de Amsterdammers een aantal keer dichtbij de voorsprong, met onder andere een bal op de lat van Berghuis. In de 35e minuut was die bevrijdende 2-1 er dan toch via Brobbey. De spits kreeg de bal, deed alsof hij zijn tegenstander in zijn rug wil houden, maar draait dan plots weg en weet de bal binnen te schieten. Na rust moest Ajax al snel noodgedwongen wisselen, want Gooijer had last van zijn knie en kon niet verder. Daarna bleef het kansen regenen voor de Ajacieden om de voorsprong uit te breiden naar 3-1. In de 64ste minuut was het zover. Hlynsson haalt net buiten de cirkel van het strafschopgebied uit en verrast doelman Etienne Vaessen.

Meerdere keren probeerde Ajax de score te vergroten naar 4-1, in de vorm van verschillende kansen van Bergwijn, Berghuis en Brobbey. Brobbey was op zoek naar zijn hattrick en mocht dit in de 70ste minuut proberen met een penalty. Hij wist het doel niet te raken. Vaessen tikte de lage inzet uit de hoek.

Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Berghuis, die vlak voor tijd de 4-1 eindstand op het bord wist te brengen. Na een goede uitbraak kreeg de aanvaller de bal voor zijn voeten. Hij plaatste de bal overtuigend achter Vaessen. Zo komt de teller van Ajax na achttien wedstrijden op 31 punten en heeft het 'nog maar' zes punten minder dan nummer drie, FC Twente.

VoetbalNieuws was zondagmiddag aanwezig in de ArenA bij de wedstrijd tussen Ajax en RKC