Waarom Pepijn Lijnders wel of niet de perfecte match voor Ajax kan zijn
Ajax heeft Pepijn Lijnders in beeld als mogelijke opvolger van John van ’t Schip. Fabrizio Romano en de NOS hebben zijn naam gelinkt aan de Amsterdamse club, wat de discussie opent over de potentie van Lijnders in de Johan Cruijff ArenA. VoetbalNieuws.nl duikt dieper in de argumenten vóór en tegen de aanstelling van de assistent-coach van Liverpool, die aan het einde van het seizoen bij The Reds vertrekt.
Argumenten voor de Ajax-aanstelling van Lijnders
Internationale topervaring
Lijnders' cv is doorspekt met periodes bij enkele van Europa’s voetbalgrootmachten, waaronder FC Porto en Liverpool. Zijn tijd onder mentors als Jürgen Klopp heeft hem niet alleen een schat aan ervaring opgeleverd, maar ook een diepgang inzicht in het managen van een team op het allerhoogste niveau. Met Liverpool won hij de ene na de andere prijs, waaronder de Premier League, de Champions League en het WK voor clubs. Zijn ervaring in het Engelse en Portugese voetbal kan een frisse wind brengen in de Eredivisie, vooral bij een ploeg die ernaar streeft om Europees competitief te zijn, zoals Ajax.
Ontwikkeling van talent
Bij Liverpool heeft Lijnders zich bewezen als een cruciale schakel in de ontwikkeling van jong talent. Zijn werk met spelers als Trent Alexander-Arnold, Ben Woodburn, Curtis Jones, Harvey Elliott en Conor Bradley toont zijn bekwaamheid in het herkennen en ontwikkelen van jonge voetballers, een kwaliteit die perfect past bij de filosofie van Ajax om talenten uit de jeugdopleiding door te laten stromen naar het eerste elftal en daarmee waarde te creëren.
Argumenten tegen de Ajax-aanstelling van Lijnders
Beperkte ervaring als hoofdcoach
Hoewel Lijnders' assistentrollen indrukwekkend zijn, is zijn enige ervaring als hoofdcoach zijn halfjaar durende periode bij NEC in 2018. Die eindigde zonder het beoogde succes; promotie naar de Eredivisie. Daardoor roept dat vragen op over zijn vermogen om een team als Ajax, met hoge verwachtingen en druk, te leiden. Bovendien is het momenteel zowel prestatief als organisatorisch nog onrustig bij Ajax en weet algemeen directeur Alex Kroes dat hij zichzelf geen enorme misstappen meer kan veroorloven.
Transitie van assistent naar hoofdcoach
De overstap van assistent-coach naar hoofdcoach is niet altijd succesvol. De nieuwe rol brengt een ander niveau van verantwoordelijkheid met zich mee, inclusief het managen van de gehele spelersgroep en het maken van lastige beslissingen onder hoge druk. Zonder een bewezen trackrecord als hoofdcoach op het hoogste niveau, is er voor Ajax een risico verbonden aan zijn eventuele aanstelling.
Conclusie: kan Lijnders een goede coach voor Ajax zijn?
Pepijn Lijnders combineert internationale ervaring met tactisch inzicht en talentontwikkeling, wat Ajax' ambities kan ondersteunen. Zijn stap van assistent naar hoofdcoach kent echter uitdagingen, waaronder zijn korte, minder succesvolle periode bij NEC. Ajax’ succes hangt af van de ondersteuning en structuur die het biedt om Lijnders in deze rol te faciliteren, waar mogelijk Kroes, Kelvin de Lang en een eventuele nieuwe technisch directeur voor moeten zorgen. Ondanks risico’s, kan zijn aanstelling vernieuwing en ambitie signaleren, mits zijn ervaringsgebrek als hoofdcoach zorgvuldig wordt gemanaged.