Ajax heeft nieuwe trainer eindelijk binnen: Farioli tekent in Amsterdam

Francesco Farioli nieuwe trainer Ajax
23 mei om 19:24
Laatste update: 23 mei om 19:24

Francesco Farioli is officieel de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De 35-jarige Italiaan komt over van OGC Nice en tekent voor drie jaren in Amsterdam. Daarmee slaat Ajax een nieuwe weg in na de interim-periode van John van 't Schip en staat er voor het eerst sinds eind jaren negentig weer een buitenlandse trainer aan het roer bij de club.

Het hing al even in de lucht, maar Farioli en Ajax zijn er samen uitgekomen. Dit seizoen stond de Italiaan aan het roer bij Nice in de Ligue 1. In Frankrijk had hij nog een contract tot medio 2025, maar de Amsterdammers hebben hem weten los te weken. Ajax betaalt naar verluidt een afkoopsom van ongeveer 1,25 miljoen euro. Onder leiding van Farioli is Nice dit seizoen vijfde geworden in Frankrijk en heeft het zich gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League.

Eerder was Farioli werkzaam in Turkije en Italië. Als hoofdtrainer werkte hij bij Alanyaspor en Fatih Karagümrük. De carrière van de Italiaan begon in de Serie A echter als keeperstrainer. Bij Benevento en Sassuolo was hij verantwoordelijk voor de doelverdedigers. Voor het grootste gedeelte van de tijd was Farioli assistent onder Roberto De Zerbi, de manager die vertrekt bij Brighton & Hove Albion en door heel Europa wordt begeerd.

Daarmee komt er eindelijk een einde aan de zoektocht van Ajax naar een nieuwe hoofdtrainer. Lang leek Graham Potter de beste papieren te hebben, maar de Engelsman trok zelf de stekker uit de onderhandelingen. Voor tussenpaus Van 't Schip zit het er ook eindelijk op. Hij nam de taken waar na het ontslag van Maurice Steijn en leidde Ajax na 32 wedstrijden naar een vijfde plaats. Voor de theoretisch onderlegde Farioli, die Johan Cruijff als zijn grote voorbeeld ziet, ligt er een enorme uitdaging om Ajax terug te brengen naar de top van de Eredivisie.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!