KNVB keurt aandelenoverdracht Vitesse goed, cruciale stap naar licentiebehoud

KNVB keurt aandelenoverdracht Vitesse goed, cruciale stap naar licentiebehoud

17 mei om 14:06
Laatste update: 17 mei om 14:13

Vitesse mag zijn aandelen tijdelijk overdragen aan een onafhankelijke stichting. Dat is een cruciale stap voor het licentiebehoud en het voortbestaan van de club. De Arnhemmers keken lang uit naar dit besluit.

De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft het verzoek voor een tijdelijke aandelenoverdracht goedgekeurd, zo melden diverse media. Dat gebeurde op basis van een herstructureringsplan dat Vitesse indiende en de uitspraak van de rechter. De rechter gaf donderdag groen licht voor de benoeming van twee onafhankelijke commissarissen in de stichting 'Vitesse voor Altijd', die de aandelen zal beheren. Deze commissarissen zijn Barbara van Hussen en Richard le Grand.

Vitesse eindelijk verlost van Russische banden
Met deze stichting kan Vitesse de aandelen verkopen aan een nieuwe partij, waardoor de club verlost is van Valeri Oyf. Oyf, die heimelijk gefinancierd werd door de gesanctioneerde Rus Roman Abramovich, moest vertrekken omdat de KNVB de Amerikaan Coley Parry afwees als nieuwe eigenaar. De breuk met het Russische verleden was een cruciale voorwaarde voor de licentiecommissie om Vitesse een nieuwe kans te geven.

Vitesse heeft tot eind volgende week om te voldoen aan andere voorwaarden zoals goedkeuring van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het herstellen van de relaties met bank ING en accountant BDO. De licentiecommissie heeft de definitieve beslissing hierover uitgesteld. Daarnaast moet Vitesse ook zijn schulden van 19 miljoen euro terugdringen, waarvan ruim 14 miljoen aan Parry. Via crowdfunding is al zeker 1,5 miljoen euro opgehaald.

De papieren voor de aandelenoverdracht liggen al bij de notaris en Vitesse hoopt dit nog voor het weekend te concretiseren. Met de aanstelling van de nieuwe raad van commissarissen en de oprichting van het onafhankelijke stichtingsbestuur is Vitesse een stap dichter bij licentiebehoud.