Wedstrijdverslag Nederland Polen

Oranje wint spannend eerste EK-duel met Polen en mag supersub Weghorst bedanken

16 juni om 16:52

Het Nederlands elftal heeft zondag ternauwernood een overwinning geboekt op Polen in de eerste groepswedstrijd van het EK in Duitsland. In de eerste helft was Oranje veel sterker, maar in de tweede helft werd het billenknijpen. Een gouden invalbeurt van Wout Weghorst maakte het verschil: 2-1. 

Bondscoach Ronald Koeman verraste niet met zijn opstelling en startte met dezelfde elf namen als in het vriendschappelijke duel met Polen, dat op maandag met 4-0 werd gewonnen. Onder meer Xavi Simons, Jerdy Schouten en Joey Veerman mochten aan de aftrap beginnen. Oranje begon dominant aan het duel en had binnen het kwartier al een aantal grote kansen bij elkaar gevoetbald.

Toch was het Polen dat als eerste toesloeg. Na een kansenregen van een kwartier kreeg Polen een hoekschop en werd deze door Adam Buksa binnengekopt. De spits torende boven Cody Gakpo uit en Virgil van Dijk was vervolgens te laat. Oranje was enigszins murw geslagen door de verrassende tegentreffer, maar ging na een aantal minuten weer verder met de belegering.

Dat leverde na een klein half uur de gelijkmaker op. Gakpo stoomde op, kreeg veel ruimte en besloot uit te halen: het schot belandde via een Pools been in het doel, waardoor doelman Wojciech Scszesny kansloos was: 1-1. Oranje kreeg na de gelijkmaker nog veel kansen, waaronder een grote kans voor Memphis Depay in de blessuretijd, maar het bleef bij 1-1 bij het rustsignaal.

In de tweede helft begon Oranje meteen dominant aan het duel en ontstond direct een grote kans, maar Scszesny lette goed op. Polen kreeg naarmate de tweede helft vorderde steeds meer de overhand en Koeman besloot na een uur in te grijpen: Veerman en Simons, twee mindere schakels in de eerste helft, werden vervangen door Georginio Wijnaldum en Donyell Malen. De wedstrijd raakte meer in balans en in de slotfase kwam Jeremie Frimpong in het veld voor Gakpo, waardoor Malen naar de linkerkant opschoof. Ook werd Memphis Depay vervangen door Wout Weghorst.

In de slotfase was het uitgerekend Weghorst die de bevrijdende 1-2 binnenschoot voor Oranje. De spits is de laatste wedstrijden belangrijk als supersub van Oranje en liet ook zondag zien waarom hij speeltijd verdient op het EK. Polen zette in de laatste minuten aan en Bart Verbruggen moest nog in actie komen op een schot van Karol Swiderski en een afstandsschot. Oranje zet door de drie punten een enorme stap naar de achtste finales van het toernooi, terwijl een moedig Polen afdruipt.