Frankrijk zegeviert in duel der Oranje-opponenten, eigen goal Wöber beslissend

17 juni om 22:56

Titelfavoriet Frankrijk is het EK begonnen met een kleine zege op Oostenrijk. Twee van de drie Oranje-opponenten troffen elkaar in Düsseldorf. In een wedstrijd met hoge intensiteit werd het uiteindelijk 0-1 voor Les Bleus.

Beide ploegen knalden erop in de openingsfase. Dat werd eens te meer duidelijk toen Stefan Posch met een harde tackle Theo Hernández neerhaalde op links. De Spaanse scheidsrechter Jesús Gil Manzano gaf echter terecht voordeel, waarna Kylian Mbappé zijn eerste kans van de wedstrijd kreeg. De Franse superster joeg de bal echter keihard in het zijnet.

In een eerste helft die niet sprankelde, deed Oostenrijk aardig mee. De ploeg van bondscoach Ralf Rangnick liet bij vlagen zien waarom het de dark horse is in poule D. In de 35e minuut resulteerde dat in een grote kans. Christoph Baumgartner dook vlak voor doelman Mike Maignan op, maar laatstgenoemde kon er met zijn been maar nét voor zorgen dat de bal naast ging.

Even later was het aan de andere kant raak voor de Fransen, op zeer gelukkige wijze. Een voorzet van Mbappé werd door oud-Ajacied Maximilian Wöber pardoes in het eigen doel gekopt, waardoor de ploeg van bondscoach Didier Deschamps met een voorsprong de kleedkamers konden opzoeken. Vlak na rust leek Frankrijk de voorsprong te gaan verdubbelen. Mbappé stormde vogelvrij op doelman Patrick Pentz af en had alle tijd en ruimte om te scoren, maar plaatste de bal tot zijn eigen grote verbazing naast. Even daarna werd een schot van Antoine Griezmann van de lijn gehaald.

Oostenrijk bleef de gehele wedstrijd opportune tonen. Mbappé ging nog hard naar de grond na een hoofdbotsing met Kevin Danso. De superster verliet daarom even het veld, maar betrad het volgens weer zonder toestemming van de scheidsrechter om op het veld te gaan zitten. Dat werd bestraft met een gele kaart. Feyenoorder Gernot Trauner kwam halverwege de tweede helft nog binnen de lijnen bij Oostenrijk, maar kon een nederlaag uiteindelijk niet meer voorkomen.

Zodoende hebben de Fransen net als Oranje na één wedstrijd drie punten. Komende vrijdag staan beide landen om 21.00 uur tegenover elkaar in Leipzig. Oostenrijk speelt eerder op de avond tegen Polen, in een cruciaal duel om te bepalen welk land aanspraak mag blijven maken op de knock-outfase.