Dit is Guus Franke

Dit is Guus Franke, de gefrustreerde investeerder die Vitesse moet redden

31 juli om 16:59
Laatste update: 31 juli om 16:59

Guus Franke, de beoogde redder van Vitesse, heeft zijn teleurstelling uitgesproken over het late verzoek van de licentiecommissie van de KNVB om meer informatie in het overnameproces. De ondernemer bekritiseert de timing en de impact van de vertraging. Wie is Franke precies? VoetbalNieuws schetst een portret.

Dit is Guus Franke, de investeerder van Vitesse

Guus Franke, eigenaar van de Zwitserse investeringsmaatschappij Axiom Partners, heeft ambitieuze plannen om Vitesse over te nemen. Onlangs bereikten Franke en Coley Parry, de huidige schuldeiser, een akkoord over de aflossing van de schuld van veertien miljoen euro. De deal hangt echter aan een zijden draadje door de trage goedkeuring van de KNVB.

Franke, een 48-jarige ondernemer uit Ewijk, heeft een bewogen verleden. Hij is directeur van Axiom Partners, een bedrijf met aanzienlijke investeringen in de sportwereld, waaronder deals met het F1-team van Aston Martin. Axiom Partners had in 2023 een omzet van meer dan één miljard euro.

Opmerkelijk verleden onthuld door De Telegraaf
De Telegraaf onthulde onlangs dat Franke een verdacht verleden heeft. De zakenman was vaak niet eerlijk in zijn zaken en zijn woning werd in 2017 geveild wegens een betalingsachterstand. Ondanks dit schimmige verleden heeft Franke sinds 2018 grote stappen gezet met Axiom Partners. Zo nam hij Circle8 over, een van Europa's grootste IT-Flexbedrijven. Uit onderzoek van De Gelderlander en Follow The Money blijkt dat Franke in 2014 bankafschriften heeft vervalst om zijn vriendin aan een hypotheek te helpen.

Frustratie richting KNVB
Franke liet onlangs aan De Telegraaf weten dat hij alle benodigde informatie al bij de KNVB en de club heeft aangeleverd. "Omdat we niets hoorden van de KNVB hebben we bijna drie weken geleden al aangeboden dat de KNVB het rapport van forensisch accountantskantoor Grant Thornton verder zou uitdiepen. We hebben aangegeven dat we daaraan alle medewerking zouden geven, maar hebben daar nooit een reactie op gekregen. En nu, een dag voor de deadline, komen ze alsnog met vragen die toen al gesteld hadden kunnen worden en eenvoudig beantwoord hadden kunnen worden."

Franke betreurt de gang van zaken. "Ik ben hieraan begonnen omdat ik van mening ben dat Vitesse gered kan worden. Wij hebben hier inmiddels ook veel tijd, energie en geld in geïnvesteerd. Wij beraden ons nu op onze positie. Het is alleen jammer dat de verloren tijd straks weleens cruciaal kan blijken te zijn in een scenario waar niemand op zit te wachten."

Vitesse verwacht donderdag te horen of de club komend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie mag spelen.