Oranje bereikt na twintig jaar weer halve finale van EK na comeback tegen Turkije

Oranje naar halve finale na comeback tegen Turkije
6 juli om 22:53

Oranje heeft zich voor het eerst in twintig jaar geplaatst voor de halve finales van het EK. De ploeg van Ronald Koeman versloeg Turkije in een spannende kwartfinale met 2-1.

Oranje begon sterk aan het duel, maar moest al snel Turkije het overwicht op het veld geven. Turkije opende de score in de 35e minuut met een kopdoelpunt van Samet Akaydin. Na een voorzet van Arda Güler kopte Akaydin de bal bij de tweede paal binnen. Dit bracht Oranje in de problemen en de Turkse fans lieten zich luidruchtig horen in het Olympiastadion.

In de tweede helft begon Nederland beter te spelen. In de 71e minuut scoorde Stefan de Vrij de gelijkmaker. Dit was zijn eerste doelpunt voor Oranje sinds maart 2015, toen hij scoorde in een oefenwedstrijd tegen Spanje. De vreugde en opluchting waren zichtbaar bij de Nederlandse spelers.

Kort daarna, in de 76e minuut, draaide Oranje de wedstrijd volledig om. Cody Gakpo schoot de bal met wat geluk in het doel na een voorzet van Denzel Dumfries. De VAR keek nog even naar het doelpunt, maar het bleef staan. Gakpo's goal was zijn vierde treffer op dit EK, waarmee hij nu alleen topscorer is.

Het laatste kwartier van de wedstrijd werd dramatisch. In de 80e minuut moest Samet Akaydin, de Turkse doelpuntenmaker, met een brancard van het veld na een botsing met Micky van de Ven. De Turken wisten nog meerdere kansen te creëren in de laatste tien minuten van de wedstrijd, maar kwamen niet meer tot scoren. De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor Nederland.

Met de overwinning op Turkije kan Oranje zich opmaken voor de halve finale tegen Engeland. De halve finale wordt op woensdag 10 juli om 21.00 uur gespeeld.