Ajax in het voordeel: dit is de balans van de Amsterdammers tegen Griekse ploegen

Ajax is het voordeel: dit is de balans van de Amsterdammers tegen Griekse ploegen
15 augustus om 08:30
Laatste update: 15 augustus om 08:30

Ajax neemt het op donderdag 15 augustus op tegen Panathinaikos in de return van de derde voorronde van de Europa League. De Amsterdammers speelde in het verleden al vaker tegen Griekse ploegen. VoetbalNieuws.nl neemt de balans van Ajax tegen de Griekse opponenten met je door.

De eerste ontmoeting van Ajax met een Griekse club was in het seizoen 1970/71. Ajax versloeg Panathinaikos met 2-0 in de finale van de Europa Cup I. In 1983-1984 troffen de Amsterdammers Olympiakos Piraeus in de Europa Cup I. Na een 0-0 gelijkspel in Amsterdam verloor Ajax de return met 2-0 in Griekenland.

De laatste ontmoeting voor het tweeluik met Panathinaikos tegen een Griekse tegenstander was afgelopen seizoen. Ajax speelde in de groepsfase van de Europa League tegen AEK Athene. Ajax speelde 1-1 gelijk uit en won thuis met 3-1. De heenwedstrijd in het tweeluik van de derde voorronde van de Europa League werd beslist door Steven Berghuis. De aanvaller scoorde het enige doelpunt en daarmee wonnen de Amsterdammers met 0-1.

Hoe vaak speelde Ajax tegen een Griekse tegenstander?

Ajax speelde tot dusver 29 duels tegen clubs uit Griekenland. Daarvan won Ajax er achttien en gingen slechts vier duels verloren. Zeven wedstrijden eindigden in een gelijkspel. De grootste overwinning boekte Ajax in het seizoen 1986/87. Olympiakos werd toen met een 4-0 nederlaag naar huis gestuurd. De grootste overwinning van Ajax op Griekse bodem dateert uit het seizoen 1995/96. Tegen Panathinaikos werd het toen 0-3 in het voordeel van de Amsterdammers. De grootste thuisoverwinning kwam in een oefenduel. Tegen OFI Kreta werd het 6-2. Tijdens officiële wedstrijden dateert de grootste overwinning van 1986. Toen won Ajax thuis met 4-0 van Olympiakos Piraeus.