De Mos waarschuwt Ajax-leiding: ‘Anders rijdt Farioli recht op ravijn af’

Dit zegt De Mos over de werkwijze van Ajax-trainer Farioli
20 augustus om 08:05

Aad de Mos vindt dat Ajax-coach Francesco Farioli met vuur speelt door telkens zijn basiself te wijzigen. De analist stelt dat Farioli spelers als Carlos Forbs en Chuba Akpom opstelt om ze in de etalage te zetten.

Volgens De Mos had Ajax eenvoudig gewonnen van NAC Breda als Farioli voor vaste krachten als Steven Bergwijn en Kenneth Taylor had gekozen. "Dan wordt het 1-3 of 1-4", aldus de oud-coach. Toch vindt De Mos dat Farioli tijd verdient om zijn visie te ontwikkelen. Hij wijst op de middelmatige selectie die de trainer heeft geërfd van voorgangers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar.

De Mos begrijpt echter ook de positie waarin Farioli zich bevindt. Hij is net begonnen bij Ajax en heeft te maken met een selectie die door zijn voorgangers is samengesteld. De trainer wil zich bewijzen en voelt de druk om snel resultaten te boeken. Dit verklaart volgens De Mos waarom Farioli bereid is risico’s te nemen door veel te wisselen in zijn opstellingen. Toch waarschuwt hij dat deze strategie averechts kan werken en uiteindelijk tegen Farioli kan keren.

De Mos vermoedt dat Farioli onder druk staat om spelers te laten zien aan mogelijke kopers, wat volgens hem onverantwoord is. Hij waarschuwt dat als er niet snel wordt ingegrepen door de clubleiding, de situatie verder kan escaleren. "Als er niemand uit de clubleiding – en dat kunnen wat mij betreft ook adviseur Louis van Gaal of commissaris Danny Blind zijn – ingrijpt, dan rijdt hij recht op het ravijn af", stelt De Mos. Hij benadrukt dat Farioli de ruimte moet krijgen om te bouwen aan een stabiel team, maar dat de huidige aanpak alleen maar leidt tot chaos en onzekerheid binnen de selectie. Volgens De Mos moet de clubleiding nu echt de regie nemen om te voorkomen dat Ajax verder wegzakt en de rest van het seizoen een verloren strijd wordt.