Zo gaan de hybride lotingen voor de CL, EL en ECL eruit zien

UEFA komt met 'hybride loting' voor groepsfase CL, EL en ECL: hoe ziet dit eruit?

30 augustus om 08:45
Laatste update: 30 augustus om 08:45

Op donderdag 29 en vrijdag 30 augustus zullen de lotingen van de groepsfase voor de Champions League, Europa League en Conference League plaatsvinden. Door het nieuwe format dat gehanteerd gaat worden in de Europese competities, maakt de UEFA gebruik van hybride lotingen. VoetbalNieuws.nl legt aan je uit wat dit precies betekent voor de gang van zaken.

In het verleden werden de lotingen volledig met de hand verricht, maar dat gaat nu niet gebeuren. Het wordt een combinatie van hand- en computerwerk en dat noemt de UEFA hybride. Dat gaat er in de praktijk als volgt uitzien: het balletje waarin een lootje met de naam van één team zit wordt met de hand gepakt en vervolgens wordt dat team aan acht tegenstanders gekoppeld door de computer. 

Een voorbeeld:
Manchester City komt als team naar voren in de loting. De computer koppelt de club dan vervolgens aan twee clubs uit pot 1, twee clubs uit pot 2, twee clubs uit pot 3 en twee clubs uit pot 4. 

Waarom is deze beslissing genomen?

De UEFA heeft deze beslissing genomen omdat een simulatieloting voor problemen zorgde. Door het nieuwe format treden er namelijk meer clubs toe tot bijvoorbeeld de Champions League en het uitvoeren van de loting zou anders zo’n drie tot vier uur hebben geduurd, doordat er 900 balletjes aanwezig moeten zijn. Veel te lang dus, en daarom heeft de UEFA besloten om er deels een computer aan te pas te laten komen.