Wie is Susan Lenderink, de financieel directeur van Ajax die gaat vertrekken?

Wie is Susan Lenderink, de financieel directeur van Ajax die gaat vertrekken?
13 september om 10:25

Susan Lenderink vertrekt bij Ajax als financieel directeur, zo laten de Amsterdammers weten op hun clubkanalen. De 47-jarige Achterhoeker kwam in 2019 bij Ajax en heeft het bestuur laten weten haar contract te willen beëindigen. Wie is deze financieel directeur bij AjaxVoetbalNieuws.nl schetst je een profiel.

Wie is Susan Lenderink, de financieel directeur van Ajax die gaat vertrekken?

Susan Lenderink, geboren op 30 augustus 1977 in Warnsveld, begon haar carrière ver van het voetbalveld. Ze groeide op in de Achterhoek en volgde haar middelbare school op het Rietveld Lyceum in Doetinchem. Na haar studie economie aan de Universiteit van Amsterdam startte ze haar carrière bij PricewaterhouseCoopers. Later werkte ze maar liefst zeventien jaar bij de Bijenkorf, waar ze zich opwerkte tot financieel directeur.

Overstap naar Ajax

In 2019 maakte ze de overstap naar Ajax, waar ze Jeroen Slop opvolgde als financieel directeur. Onder haar leiding wist Ajax belangrijke financiële successen te boeken, mede dankzij grote transfers van spelers zoals Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech. Deze transfers brachten miljoenen op voor de club en gaven Ajax in eerste instantie een sterke financiële positie.

Toch verliep haar tijd bij Ajax niet zonder problemen. Na het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars en met de komst van Sven Mislintat, werd de financiële situatie bij Ajax steeds penibeler. De aankopen van Mislintat, waarbij grote salarissen werden toegekend aan spelers die niet aan de verwachtingen voldeden, drukten zwaar op de begroting van Ajax. Ondanks haar inspanningen om de financiën in goede banen te leiden, kwam Lenderink steeds meer onder vuur te liggen. Uiteindelijk besloot ze in september 2024 zelf op te stappen, nadat de druk op haar positie onhoudbaar was geworden.

Susan Lenderink werd vaak gezien als een stille kracht binnen de directie van Ajax. Ze hield zich op de achtergrond, maar had naar eigen zeggen "carte blanche" op financieel gebied. Haar tijd bij Ajax laat zien hoe moeilijk het kan zijn om succesvol te zijn in de complexe voetbalwereld, zelfs met een indrukwekkende achtergrond in het bedrijfsleven.