Supersub Weghorst loodst Ajax met goal én assist in extremis langs Groningen

Supersub Weghorst loodst Ajax met goal én assist in extremis langs Groningen
6 oktober om 18:38
Laatste update: 6 oktober om 18:59

Ajax heeft zijn vierde overwinning van het huidige Eredivisieseizoen geboekt. De Amsterdammers zegevierden zondagmiddag in eigen huis met 3-1 tegen FC Groningen. In een zeer lastige wedstrijd beslechtte supersub Wout Weghorst met zijn eerste Ajax-goal én -assist het pleit.

In tegenstelling tot afgelopen donderdag tegen Slavia Praag in de Europa League (1-1), keerde Bertrand Traoré terug in de basis bij Ajax. Jordan Henderson en Weghorst begonnen op de bank en de nog altijd geblesseerde Kian Fitz-Jim ontbrak helemaal. Het middenveld werd gevormd door Branco van den Boomen, Kenneth Taylor en Davy Klaassen.

Laatstgenoemde opende na 21 minuten de score. Na goed voorbereidend werk van Brian Brobbey, kon Klaassen de openingstreffer tegen de touwen schuiven. Even later dacht Brobbey vanuit een vallende bal met een volley zelf te scoren, maar Groningen-doelman Etienne Vaessen voorkwam dat met een uitstekende redding met de voet.

In de openingsfase van de tweede helft kreeg Ajax meerdere kansjes om de score uit te breiden. Invaller Chuba Akpom, die Brobbey na een uur verving, stormde alleen op Vaessen af, maar had teveel tijd nodig om een keuze te maken en liet een uitgelezen kans op een treffer liggen. Groningen rook daarom bloed en maakte meteen gebruik van een van de weinige kansen die het kreeg. Jorg Schreuders maakte de gelijkmaker na een stevige blunder van Josip Sutalo: 1-1. Ajax kreeg daarna de kans om vrijwel direct weer op voorsprong te komen. Akpom werd in de zestien gevloerd door Thijmen Blokzijl, maar de daaropvolgende strafschop van Branco van den Boomen werd gekeerd door Vaessen.

In de slotfase van de wedstrijd zette Ajax-coach Francesco Farioli nog alles op alles om de wedstrijd in zijn voordeel te doen kantelen. De Italiaan bracht onder meer pinchhitter Weghorst om de nodige Amsterdamse treffer af te dwingen, en dat gebeurde ook. Na een uitstekende voorzet van Anton Gaeei kopte de Oranje-spits de winnende treffer binnen de touwen. Dat betekende tevens zijn eerste goal in het roodwitte shirt. Even later gaf Weghorst zelfs nog een assist op Akpom voor de 3-1.

Zodoende heeft Ajax weer eens drie punten op zak. De ploeg van Farioli heeft na zes wedstrijden dertien punten verzameld. Komende week vliegen een aantal spelers uit voor interlandverplichtingen. Ajax gaat over twee weken op bezoek bij Heracles Almelo. Groningen ontvangt dan FC Utrecht.