Wie is Luciano Spalletti, bondscoach van Italië in de UEFA Nations League?

Wie is Luciano Spalletti, bondscoach van Italië in de UEFA Nations League?
10 oktober om 06:50

Luciano Spalletti is de bondscoach van het Italiaanse nationaal voetbalelftal. De Italiaanse trainer werd in 2023 aangesteld voor deze functie nadat hij met Napoli voor het eerst in dertig jaar kampioen wist te worden. VoetbalNieuws.nl vertelt je wie deze ervaren trainer is!

Wie is Luciano Spalletti, bondscoach van Italië in de UEFA Nations League?

Luciano Spalletti werd geboren op 7 maart 1959 in Certaldo en is nu 64 jaar oud. Na een bescheiden carrière als middenvelder in de lagere divisies, waar hij onder meer speelde voor Entella, Spezia en Empoli, ontwikkelde hij zich tot een van de meest gerespecteerde voetbaltrainers van Italië. Sinds augustus 2023 is hij de bondscoach van het Italiaanse nationale elftal.

Spelerscarrière
Spalletti speelde voornamelijk in de Serie C, waar hij het grootste deel van zijn wedstrijden afwerkte voor Spezia. Hoewel hij niet veel goals maakte, viel hij op door zijn leiderschap op het middenveld. In 1993 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en begon hij aan een veel indrukwekkendere carrière als trainer.

Begin als trainer en doorbraak
Zijn eerste grote succes kwam als coach van Empoli, waar hij in drie seizoenen tijd de club van de Serie C1 naar de Serie A leidde. Na kortere periodes bij Sampdoria en Venezia, vond hij zijn draai bij Udinese. In het seizoen 2004/05 leidde hij de club naar een vierde plaats in de Serie A, wat hen Champions League-voetbal opleverde.

Het echte hoogtepunt van Spalletti’s trainersloopbaan kwam bij AS Roma, waar hij tussen 2005 en 2009 tweemaal de Coppa Italia en de Supercoppa Italiana won. Zijn aanvallende speelstijl leverde veel lof op. Later coachte hij ook Zenit Sint-Petersburg, waar hij meerdere titels veroverde, en keerde hij terug naar AS Roma, voordat hij Inter naar succes leidde. In 2021 nam hij het roer over bij Napoli, waar hij in 2023 de club naar haar eerste landstitel in meer dan dertig jaar leidde.

Bondscoach van Italië
In augustus 2023 werd Spalletti aangesteld als bondscoach van Italië, na het vertrek van Roberto Mancini. Met zijn tactische inzicht en jarenlange ervaring wist hij het Italiaanse elftal naar het EK 2024 te loodsen. Tijdens het toernooi liet Spalletti opnieuw zien waarom hij zo’n gerespecteerde trainer is. Italië overleefde de groepsfase, waarin het als tweede eindigde achter Spanje, na winst tegen Albanië en een gelijkspel tegen Kroatië.

In de knock-outfase kwam Italië echter niet verder dan de achtste finales. Ondanks een gedisciplineerde wedstrijd verloren de Azzurri met 2-0 van Zwitserland, wat een teleurstellend einde betekende van hun EK-campagne. Toch werd Spalletti geprezen voor het herstel van het team na een moeilijke kwalificatiecampagne en het leggen van een solide basis voor de toekomst.