'Feyenoord staat financieel aan de rand van de afgrond, ze kunnen niks betalen'

8 november 2021 om 09:21

In financieel opzicht zit Feyenoord in zwaar weer. Het Feyenoord City-plan is van de baan en met de benodigde renovaties in De Kuip kan Feyenoord een aardige betalingsom verwachten. Wanneer de Stadionclub niet aan deze betalingen kan voldoen, valt De Kuip in handen van de Amerikaanse bank.

Arno Vermeulen schetst bij Studio Voetbal de noodlijdende situatie van de club. "Feyenoord staat financieel aan de rand van de afgrond", is hij duidelijk. "Ik denk dat veel mensen niet begrijpen hoe slecht de situatie van Feyenoord is. Ze hebben bijvoorbeeld een uitgestelde betaling van 10 miljoen euro bij de Belastingdienst. Dat moeten ze nog inlopen. Zo slecht gaat het en dat valt niet te onderschatten. Ze kunnen hun belasting gewoon niet betalen."

De analist weet dat Feyenoord dertig miljoen euro moet betalen aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De bank sprong in 2018 in om 'de nieuwe Kuip' te bouwen, maar dit plan is van tafel geveegd. "Er is een onderpand afgesproken door die Amerikanen. Wanneer Feyenoord niet aan de betalingen kan voldoen, gaat het stadion naar de Amerikaanse bank. Dan is De Kuip van de Amerikanen. Het is een verschrikkelijke situatie eigenlijk."

Door het aanhouden van De Kuip als thuishaven zakt Feyenoord nog dieper in moeras. ""Die Kuip moet gerenoveerd worden. Dat kost tussen de 200 en 250 miljoen euro. In die jaren heb je minder capaciteit en je mag er geen Europees voetbal spelen. En bovendien: wie gaat die 200 miljoen inbrengen? Ik wens je veel plezier om dat geld te zoeken. Niemand gaat daar instappen. Je staat dus aan alle kanten schaakmat." 

Feyenoord gaat deze week in gesprek met de gemeente Rotterdam. De club gaat de gemeente vragen of ze garant staan voor het extra geld dat benodigd is.