'Ajax moet zich zorgen maken, hij is het op die positie helemaal kwijt'

31 juli 2022 om 12:04
Laatste update: 31 juli 2022 om 12:16

Het is wellicht beter voor het Nederlandse voetbal dat Ajax zaterdag de Johan Cruijff Schaal niet wist te winnen, stelt Valentijn Driessen. PSV zegevierde en legde de zwaktes van Ajax pijnlijk bloot: centraal achterin ontbreekt de lengte en Devyne Rensch is niet de rechtsback waar Ajax naar op zoek is.

Driessen is van mening dat PSV na de beginfase de sterkere ploeg was en verdiend won. "Ik vond dat PSV het de meeste tijd onder controle had, alleen in de beginfase niet. Toen speelde Ajax heel goed en gevarieerd met veel druk erop", zegt Driessen tegenover De Telegraaf. "Daarna had PSV eigenlijk de wedstrijd in handen. Ik heb niet echt het idee gehad dat Ajax over PSV heen zou lopen, zelfs na de 2-2."

PSV moet dinsdag alweer aan de bak en moet het tweeluik met AS Monaco winnend zien af te sluiten. "Gelukkig gaat PSV met een goed gevoel die dubbele wedstrijd tegen AS Monaco spelen. Daar moeten we blij mee zijn, want als je als PSV met 5-3 verliest ga je met een mineurgevoel naar Frankrijk. Nu hebben ze vertrouwen getankt tegen Ajax", meent de chef voetbal van De Telegraaf. 

Ajax moest vijf keer vissen en dat was geen toeval, aldus Driessen. "Ajax moet zich zeker zorgen maken. Rensch functioneert niet als rechtsback. Anderhalf jaar geleden deed hij dat wel, maar hij is het sindsdien gewoon kwijt. In de jeugd speelde hij altijd centraal en je ziet dat hij moeite heeft met verdedigen op rechtsback. Gakpo kon altijd de voorzet geven en de combinatie met Antony werkt ook niet. Kopsterk mist Ajax lengte met Timber en Blind centraal. Dan komt Bassey erin, die loopt heel snel tegen een rode kaart op, diep op de helft van PSV. Wat doe je daar eigenlijk?", vraagt Driessen zich hardop af. 

Driessen hoeft niet lang na te denken om de slechtste speler van het veld aan te wijzen. "Jay Gorter. Ik zou hem niet meer opstellen, hij maakte twee enorme blunders. Hij maakt op mij niet een zekere indruk in de goal, wat gebeurt er dan dadelijk in de Champions League? Ik denk dat we volgende week zaterdag tegen Fortuna Sittard gewoon Remko Pasveer onder de lat zien", besluit de journalist.