Tandenloos Ajax schrijft drie punten bij dankzij uitblinkers Berghuis en Brobbey

22 oktober 2022 om 20:40

Ajax heeft zaterdag een ruime zege geboekt op bezoek bij RKC Waalwijk, maar was vooral in de eerste helft allerminst overtuigend. De ploeg van Alfred Schreuder won door twee treffers van zowel Steven Berghuis als Brian Brobbey met 1-4 in het Mandemakers Stadion.

Schreuder koos voor een basiself met Steven Berghuis, Davy Klaassen en Brian Brobbey. De Amsterdammers lieten zich in de openingsfase aftroeven door RKC, dat in het eigen stadion brutaal de ploeg afjoeg en zich niet de kaas van het brood liet eten. Na tien minuten leek dat voor de openingstreffer te zorgen, maar Michiel Kramer stond buitenspel tijdens de aanval.

Ajax bleef na de afgekeurde treffer niet alert, maar kwam wel vrij plots op voorsprong. Berghuis besloot na twintig minuten op doel te schieten en zijn inzet verdween achter doelman Etienne Vaessen. De Amsterdammers kwamen op voorsprong, maar bleven een slappe indruk maken en dat hield RKC in de wedstrijd. De Waalwijkers gaven niet op en kwamen vlak voor rust terecht op 1-1. Pelle Clement, een speler met een lang Ajax-verleden, tikte goed binnen na een goede voorbereidende actie van Kramer.

Waar Ajax in de eerste helft op alle vlakken tekortschoot, was de ploeg uit de hoofdstad in het tweede bedrijf beter. Naarmate de tweede helft vorderde, kwam Ajax beter in de wedstrijd en begonnen er kansen te ontstaan. Na ruim vijftig minuten kwam de bal goed te liggen voor Berghuis en de aanvaller twijfelde geen moment. De harde knal van Berghuis zette Ajax weer op voorsprong. RKC werd steeds meer naar achteren gedrongen en wist dat de wedstrijd gespeeld was toen Brobbey een half uur voor tijd voor de 1-3 zorgde. Brobbey tekende tien minuten voor tijd voor zijn tweede treffer en werd vervolgens gewisseld voor Lorenzo Lucca.

Ajax rechtte de rug op tijd en mag drie punten bijschrijven. De voorsprong op PSV bedraagt momenteel vier punten, maar de Eindhovenaren komen zondag nog in actie. RKC doet het dit seizoen goed en staat op een keurige achtste plek in de Eredivisie