Van Gaal: "Ik heb de spelers een rugnummer gegeven die past bij hun leeftijd"

16 november 2022 om 10:44

Louis van Gaal heeft zich in het vliegtuig op weg naar Qatar uitgebreid voorbereid op de aankomende tegenstander Senegal op het WK. De bondscoach spreekt daarnaast zijn bewondering uit voor de Oranje-fans die zijn afgereisd naar het oliestaatje voor het eindtoernooi en gaat in op de totstandkoming van de rugnummers voor de Nederlandse spelers.

Afgelopen vrijdag vertelde Van Gaal dat hij zich pas in het vliegtuig richting Qatar zou gaan bezighouden met Senegal, maandagmiddag om 17.00 uur de tegenstander. "Ik heb uitgebreid wedstrijden kunnen terugzien", lacht de keuzeheer op de persconferentie. Wat hij wijzer is geworden? "Ik wil daar geen uitspraken over doen, want dan ga ik de ogen van de tegenstander misschien openen, zoals ik hen zie. Alles wat ik zeg kan een nadeel zijn voor het Nederlands elftal en dat wil ik niet."

Vervolgens krijgt de Amsterdammer de vraag voorgelegd of hij niet baalt van minder steun, nu het toernooi in Qatar gehouden wordt. "In Amerika hadden we helemaal geen contact met het thuisland. Met het Huis van Oranje hebben we enig contact, dat was bijvoorbeeld in Brazilië niet zo. Het is fantastisch dat er 3.000 mensen komen. Het leven hier is ongelofelijk duur, terwijl je het ook in je huiskamer op je televisie kan zien. Ik vind het geweldig (dat fans afreizen, red.) en daar kun je je steun uit putten. De spelers weten ook wat een moeite het is. Hun vrouwen en kinderen komen ook en weten dus wat het kost."

De rugnummers

Tot slot krijg Van Gaal een vraag op zich afgevuurd over de rugnummers van het WK. "Ik bespreek dat met de spelers over het algemeen, maar nu niet. Ik heb gewoon de spelers een nummer gegeven die past bij hun leeftijd en dat is geen grap. Ik vertel nooit grapjes bij een persconferentie." Remko Pasveer kreeg nummer 1 toebedeeld. Kan daaruit worden afgeleid dat hij de eerste doelman wordt op het WK? "Nee", antwoordt Van Gaal resoluut.