In welke speelsteden en stadions wordt het EK van 2024 afgewerkt?
Volgend jaar zomer staat het EK 2024 op het programma en de groepen zijn bekend! Daarom blikt Voetbalnieuws vast vooruit en geeft je duidelijkheid over alle stadions waar gespeeld zal worden.
Olympiastadion, Berlijn
Het Olympisch stadion zal het strijdtoneel van de finale zijn op 14 juli. De thuishaven van Hertha BSC ondergaat momenteel een verbouwing om klaar te zijn voor het EK in 2024. Met een capaciteit van 74.475 toeschouwers is het niet het grootste stadion, maar wel een stadion met de meeste historie. Het stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936 en wordt jaarlijks gebruikt voor de finale van de DFB-Pokal. Op de felblauwe sintelbaan naast het veld worden ook atletiek wedstrijden gehouden. Tijdens het EK zullen er in Berlijn drie groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en dus de finale worden gespeeld.
Allianz Arena, München
De Allianz Arena is de thuishaven van Bayern München. Sinds 2005 speelt de Beierse formatie hier zijn wedstrijden en met een capaciteit van maar liefst 75.024 is het stadion het één na grootste stadion van Duitsland. De openingswedstrijd van het WK 2006 werd afgewerkt in de Alianz Arena en op het EK van 2021 was het stadion één van de elf stadions waar het kampioenschap toen plaats vond. Op het EK van 2024 zullen er in München vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale worden gespeeld.
Signal Iduna Park, Dortmund
Het stadion met de hoogste capaciteit is het Signal Iduna Park te Dortmund. Maar liefst 81.360 supporters staan hier wekelijks Borussia Dortmund toe te zingen en met name de zogenoemde Gelbe Wand staat symbool voor dit stadion. Het stadion werd aanvankelijk gebouwd voor het WK van 1974 en het Nederlands elftal werkte er toen drie wedstrijden af, waaronder de met 2-0 gewonnen halve finale tegen Brazilië. Door de verbouwingen voor het WK van 2006 steeg de capaciteit naar 82.678, maar na enkele kleine aanpassing zakte dit naar de huidige capaciteit. In 2024 zullen er in Dortmund vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale worden gespeeld.
Mercedes-Benz Arena, Stuttgart
De Mercedes-Benz Arena werd gebouwd in 1933 en is de thuishaven van VfB Stuttgart. Met een capaciteit van 60.441 toeschouwers is het één van de grootste stadions van Duitsland. Nederland heeft goede herinneringen aan het stadion. Op het WK van 2006 versloeg Oranje Ivoorkust met 2-1 en in 1988 veroverde PSV hier de Europacup 1 door Benfica te verslaan. Op het EK zullen hier vier groepswedstrijden en een kwartfinale worden gespeeld.
Volksparkstadion, Hamburg
Het originele stadion werd gebouwd in 1925, maar na meerdere verbouwingen werd het in 1998 volledig met de grond gelijk gemaakt. In aanloop naar het WK van 2006 werd er een nieuw stadion gebouwd dat plaats bied aan 55.000 toeschouwers. In 1988 beleefde het Nederlands elftal hier één van de hoogtepunt uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Evert ten Napel sprak hier de woorden: "Het Volksparkstadion is van Oranje", toen Nederland won van West-Duitsland. Enkele dagen later schreef Oranje de EK-titel op zijn naam. Ook hier zullen op het EK vier groepswedstrijden en een kwartfinale worden gespeeld.
Overige stadions
Merkur Spiel-Arena 54.600 toeschouwers, Düsseldorf: Drie groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale
RheinEnergieStadion 50.000 toeschouwers, Keulen: Vier groepswedstrijden en een achtste finale
Red Bull Arena Leipzig 41.939 toeschouwers, Leipzig: Drie groepswedstrijden en een achtste finale
Veltins-Arena 62.271 toeschouwers, Gelsenkirchen: Drie groepswedstrijden en een achtste finale
Deutsche Bank Park 52.300 toeschouwers, Frankfurt: Vier groepswedstrijden en een achtste finale