Ajax wil het mentale niveau opkrikken

'Ajax denkt aan kwaliteitsinjecties om vooral het mentale niveau op te krikken'

29 mei 2023 om 11:27

Directeur voetbalzaken Sven Mislintat gaat komende zomer flink sleutelen aan de selectie van Ajax. Volgens Voetbal International wordt er niet alleen naar de voetballende kwaliteiten gekeken, maar speelt ook het mentale gedeelte een grote rol in Amsterdam.

Volgens VI zijn de verschillen met voorgaande seizoenen groot. Dusan Tadic wordt als een 'roepende in de woestijn' gezien, die alleen nog steun kreeg van Edson Álvarez, Jurriën Timber en Davy Klaassen. De overige spelers 'keken liever weg' en 'kozen voor de weg met de minste weerstand'.

VI geeft nog een voorbeeld over Tadic, die erom bekend staat dat hij veel extra tijd in de fitnessruimte in zichzelf investeert. 'Tadic bepaalde jarenlang met zijn arbeidsethos de norm op De Toekomst, maar daar hadden veel spelers deze jaargang geen boodschap aan. Het resulteerde in een selectie zonder balans, zonder onderlinge chemie en zonder de honger om elke dag het beste eruit te halen, om fysieke en mentale grenzen te verleggen.'

Het bovenstaande voorbeeld is er één dat exemplarisch is voor de selectie van de Amsterdammers: de selectie is niet in balans. 'De spelersgroep was als los zand, onderlinge ergernissen stapelden zich op een zwijgende manier op, maar de spelers bleven eenduidig achter Heitinga staan. Met woorden, want de daden op het veld bleven beperkt', aldus VI.

Niet alles komt door het zwakkere mentale, maar ook op voetballend vlak komt Ajax momenteel tekort. Mislintat is daarom voornemens om nieuw bloed toe te voegen aan elke linie, behalve onder de lat.