Wie zijn de stafleden van de Oranje Leeuwinnen tijdens het naderende WK?

Wie zijn de stafleden van de Oranje Leeuwinnen tijdens het naderende WK?

9 juli 2023 om 21:30
Laatste update: 9 juli 2023 om 21:30

De Oranje Leeuwinnen werken onder leiding van bondscoach Andries Jonker toe naar het WK voor vrouwen in Nieuw-Zeeland en Australië. Wie zijn de stafleden van het Nederlandse vrouwenelftal? VoetbalNieuws brengt je op de hoogte.

Bondscoach Andries Jonker

Sinds 24 augustus 2022 is Jonker de bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De zestigjarige oefenmeester was in het verleden als rechterhand van Louis van Gaal actief bij Bayern München en FC Barcelona. Ook stond Jonker op eigen benen bij onder meer VfL Wolfsburg, Willem II, Telstar en de beloftenploeg van Arsenal. Een klein jaar na zijn aanstelling als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen kan Jonker al een hoofdprijs binnenhalen in Nieuw-Zeeland en Australië. 

Assistent Janneke Bijl

Bijl is één van de twee assistenten van Jonker. De oud-voetbalster is sinds december 2022 actief in haar rol bij de Oranje Vrouwen. Als speelster van onder meer FC Twente en PSV maakte Bijl naam in het vrouwenvoetbal. De 37-jarige assistent, die zelf tot vier interlands kwam, is sinds 2019 actief bij de KNVB. Voor haar huidige functie was Bijl werkzaam als coach van Meiden onder 16 en Vrouwen onder 19. 

Assistent Arvid Smit

De andere assistent van Jonker is Smit. De twee leerde elkaar kennen in hun gezamenlijke Telstar-tijd. Smit was daar werkzaam als rechterhand van hoofdtrainer Mike Snoei, maar toen Jonker die functie overnam in Velsen bleef Smit zitten als assitent. De twee konden het goed vinden bij Telstar en dus besloot Jonker om Smit mee te nemen naar zijn nieuwe job als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Smit heeft verder geen ervaring als trainer in het betaalde voetbal, maar was als speler wel actief bij onder meer FC Groningen en PSV.

Keeperstrainer Erskine Schoenmakers

Schoenmakers is al sinds 2016 de keeperstrainer van de Oranje Leeuwinnen. Met het vrouwenelftal maakte hij al vier eindtoernooien mee en het WK in Nieuw-Zeeland en Australië wordt alweer zijn vijfde. In 101 interlands waar Schoenmakers aanwezig was, wonnen de Oranje Vrouwen er 70 en gingen er 21 verloren.