Harde maatregelen vanuit Engeland: aandelen Abramovich bevroren

10 maart 2022 om 11:21

De Britse overheid maakt het Roman Abramovich moeilijk om zijn club Chelsea in de verkoop te zetten. De aandelen van de veelbesproken Rus worden met onmiddelijke ingang bevroren, weten verschillende Engelse media donderdag te melden.

De 55-jarige Abramovich behoort tot de 42 'targets of financial sanctions' die de Britse overheid aan wil pakken. Daarnaast is Abramovich ook één van de zeven oligarchen die moeten vrezen voor sancties vanuit het Britse parlement. De sterke band die Abramovich met Vladimir Poetin heeft, ligt hieraan ten grondslag. 'Abramovich wordt in verband gebracht met een persoon die betrokken is of is geweest bij het destabiliseren van Oekraïne en het ondermijnen en bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne, namelijk Vladimir Poetin, met wie Abramovich nauwe contacten heeft gehad', zo valt te lezen.

'Deze associatie omvatte het verkrijgen van financieel voordeel of ander materieel voordeel van Poetin en de regering van Rusland. Dit omvat belastingvoordelen die zijn ontvangen door aan Abramovich gelieerde bedrijven, die aandelen van en aan de staat kopen en verkopen, gunstige tarieven en de ontvangen contracten in de aanloop naar het WK 2018.'

Niet alleen Abramovich is slachtoffer van de maatregelen, maar ook Chelsea draagt de gevolgen. Alle handelsactiviteiten worden met onmiddelijke ingang verboden. Zelfs de verkoop van losse wedstrijdtickets wordt hiermee onmogelijk gemaakt. Alleen seizoenkaarthouders zijn nog welkom op Stamford Bridge. Chelsea heeft wel een speciale bevoegdheid gekregen om zaken te mogen doen. Abramovich zelf is niet meer welkom in het Verenigd Koninkrijk en mag hier vandaan geen zaken meer doen.