Van Gaal blij met kritische Van Dijk: 'Ik hou van spelers met een mening'

28 maart 2022 om 14:00
Laatste update: 28 maart 2022 om 14:01

Virgil van Dijk heeft laten weten dat er geen problemen zijn tussen hem en bondscoach Louis van Gaal over het te spelen systeem met Oranje. De captain legt daarnaast uit wat voor hem het spelen in een 1-3-4-2-1 formatie anders maakt dan het 1-4-3-3 systeem dat Liverpool hanteert.

Na de 4-2 oefenzege op Denemarken kwam het Nederlands elftal bij elkaar om terug te blikken op de wedstrijd. " We hebben een hele belangrijke teammeeting gehad", reageert Van Dijk op de persconferentie. We hebben nabesproken wat er goed en minder ging. We kijken uit naar morgenavond (dinsdag, red.), vervolgt hij. "We hebben een fantastische selectie en ik heb er alle vertrouwen in dat we dit ook als selectie kunnen. Wij moeten het op het veld uitvoeren."

Onlangs sprak de mandekker zijn voorkeur uit voor een 1-4-3-3 opstelling. Volgens Van Dijk berust het op een misverstand. Hij geeft wel aan het onderwerp met bondscoach Louis van Gaal te hebben besproken. "We hebben geen heftige discussies. Op een normale manier, met wederzijds respect", vervolgt Van Dijk. Een systeem met drie man centraal achterin is wennen voor hem. "Het is veel meer lopen en doordekken. Er worden andere dingen gevraagd van de centrale verdedigers. Het is zeker even wennen, maar ik vind het leuk. Hopelijk kunnen we hierin heel goed worden, zodat het een serieuze optie wordt voor het WK."

Van Gaal is maar wat blij dat Van Dijk zich kritisch opstelt. "Ik wil niets liever", reageert de trainer. "Ik hou van spelers met een mening, die iets toe kunnen voegen. Ik heb vandaag (maandag, red.) wel vijf keer gezegd dat er gecoacht moet worden. Als je meer coacht, ga je je oriëntatie ook ontwikkelen. Het moet meer gebeuren. Dat was ook één van de aanmerkingen tegen Denemarken. Er moet meer druk op de bal gegeven worden", aldus de bondscoach.

De 30-jarige verdediger verwacht een mooie wedstrijd tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena. "Ze hebben fantastische individuele kwaliteiten. Ze zijn acht wedstrijden ongeslagen nu, onze wedstrijd is voor hen ook een test: hoe staan zij ervoor? Voor ons is dat ook zo na een lange week met elkaar, hard trainen, werken en meetings", vervolgt hij. "Na de wedstrijd tegen Denemarken is het weer een mooie mogelijkheid om te zien waar we staan, ook met de Nations League die er straks aankomt."