Ten Hag maakte al indruk als assistent: 'Zijn werk beste dat ik ooit gezien heb'

31 maart 2022 om 13:06

Steve McClaren werkte succesvol samen met Erik ten Hag bij FC Twente. De Oldenzaler was toentertijd zijn assistent bij de Tukkers. Het kampioenschap van 2010 schrijft de Engelsman voor een groot deel op het conto van de huidige Ajax-trainer.

Toen McClaren aan zijn klus begon in Nederland in 2008 wist de Britse manager niet wat hem overkwam. Daags voor de start van het nieuwe seizoen praatte hij met Ten Hag. "Ik vroeg Erik of het programma van de eerste dag al vaststond", vertelt hij aan The Telegraph. "In twee uur loodste hij me vervolgens door de complete voorbereiding van zes weken heen. Aan elk detail was gedacht, alles lag klaar. Iedere drinkpauze stond vast. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt."

De naam van Ten Hag wordt in het geruchtencircuit nadrukkelijk gelinkt aan een dienstverband als manager bij Manchester United. "Hij was van onschatbare waarde in mijn eerste jaar bij Twente. Voor zowel het individu als het team was zijn werk het beste dat ik ooit heb gezien. Zonder hem had ik het niet overleefd. Ik dacht dat ik hard werkte, tot ik Erik leerde kennen", vervolgt McClaren met een kwinkslag tegenover de Britse krant.

Ten Hag heeft volgens de zestigjarige manager vooral oog voor 'details en de organisatie' en daarnaast een duidelijke filosofie. "Bij Twente waren de ontwikkelplannen per speler een cruciaal aspect. Daar maakt hij bij Ajax ook gebruik van. Voor elke speler, van de jeugd tot het eerste elftal. Na een speler als Hakim Ziyech krijg je nu Antony, een erg goede aanvaller die de volgende zal zijn die gaat. Dit Ajax is heel erg goed", besluit de voormalig FC Twente-trainer.