Harde conclusie bij Vitesse: 'Volledig op eigen benen doorgaan, is niet haalbaar'

15 februari om 16:13

Het is voor Vitesse niet reëel om op eigen houtje door te gaan en de club financieel gezien te redden. Dat vertelde algemeen directeur Peter Rovers donderdagmiddag op een speciaal ingelaste persconferentie. Een dag eerder werd bekend dat de Arnhemmers geen toestemming krijgen voor het verkopen van een deel van de aandelen aan de Amerikaanse Common Group, die in handen is van Coley Parry.

In de woorden van Rovers verklaarde hij dat Vitesse, dat nog deels in handen is van de Rus Valeri Oyf, eigenlijk niet zonder hem kan. Door de Russische oorlog met Oekraïne is dat echter een lastig verhaal. "Maar in de huidige situatie moeten we onze ogen natuurlijk ook niet sluiten voor het mogelijke degradatiegevaar. Dat betekent dat als je kijkt naar de toekomst, dan is de conclusie dat het volledig op eigen benen doorgaan op korte termijn geen haalbare kaart is. Hoe mooi dat ook klinkt. Het is financieel gezien bijna een onmogelijke opgave. Dat betekent dat we in het belang van de club de laatste weken gewerkt hebben aan een plan waarin we op korte en lange termijn verder kunnen."

De Common Group is bereid om tegen een minderheidsbelang de ontstane schuld volledig om te zetten in een eigen vermogen voor de club. Daarin zou er meteen een positief eigen vermogen kunnen ontstaan. "Dat zijn twee basiselementen van het plan waar we nu met elkaar aan werken. Het uitgangspunt is dat er breed draagvlak moet komen voor dat plan. Dat heeft tijd nodig. Er is volop ruimte voor geïnteresseerde Arnhemse investeerders. Daarover zijn we in gesprek met de belangrijkste steakholders. Je zou het kunnen zien als een eerste stap op weg naar een groter aandeel van de regio in de besluitvorming binnen de club. Daar ziet ook Coley (Parry, red.) absoluut het belang van in."