Dit zegt de eigenaar van het GelreDome over de toekomst van Vitesse en Parry

Dit zegt de eigenaar van het GelreDome over de toekomst van Vitesse en Parry
14 februari om 22:22

Michael van der Kuit, de eigenaar van het GelreDome, bekritiseert het gebrek aan een concreet alternatief plan bij Vitesse. Woensdag werd bekend dat de licentiecommissie van de KNVB besloot om de Common Group van Coley Parry af te keuren als eigenaar van de Arnhemse club. Van der Kuit benadrukt het belang om de huidige aandeelhouder, de Rus Valeri Oyf, te betrekken.

Wat is er aan de hand bij Vitesse?

Van de Kuit spreekt zich openlijk uit in een interview met Voetbal International verwijt Parry daarin een gebrek aan transparantie. "Om te beginnen ga je dan kijken: waar zit de Common Group? Dat is een kwestie van googelen en bellen. Dan vind je altijd wel ergens een voordeur. Maar niet bij de Common Group. Er was nergens een voordeur te vinden. Al vrij snel was mij duidelijk: Parry is een luchtfietser. Als hij het geld al heeft, dan is het geld van een ander dat hij investeert."

Van de Kuit was niet verrast van de afkeuring van de KNVB en pleit voor gesprekken met Oyf. De verwachting is dat Parry in beroep zal gaan. "Parry is het er natuurlijk niet mee eens, maar in mijn ogen heeft procederen geen enkele zin. Vitesse en Parry hebben zich te houden aan de spelregels van de KNVB. Ze kunnen de spelregels voor de overdracht van aandelen onterecht vinden, maar dat betekent niet dat je ze tijdens de wedstrijd kan gaan wijzigen."

Er wordt gesproken over mogelijke vervolgstappen, waaronder een whoa-procedure om een faillissement te voorkomen en het beëindigen van de samenwerking met Parry en de huidige directeur, Peter Rovers. "Dat Parry er zo geheimzinnig over doet, zou voor Vitesse toch ook een reden moeten zijn om niet met deze partij in zee te willen. Er is nogal een relevante vraag die ik niemand hoor stellen: wat wil Valeri Oyf eigenlijk? Hij heeft een voorlopige koopovereenkomst gesloten met Parry. Nu is er een nieuwe situatie ontstaan en hij is nog eigenaar van de aandelen. De eerste stap lijkt mij dat er gesproken moet worden met Oyf."

Dit zegt de eigenaar van het GelreDome over Coley Parry

"Hij (Parry, red.) heeft anderhalf jaar geen vragen willen beantwoorden", vervolgt Van der Kuit. "En daarmee de club schade berokkend. Moet je je nou met zo’n maan inlaten? Wat belooft dat dan voor de toekomst? Zelf zou ik met Oyf gaan praten hem vragen of hij de club nog één of twee jaar door deze periode wil helpen. Intussen zal dan een goede interim-bestuurder de club moeten reorganiseren, zodat Vitesse na die periode zelfstandig verder kan."

Er wordt tenslotte geen huurkorting verwacht voor Vitesse bij een mogelijke degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie, gezien slecht bestuur en prestaties niet kunnen worden toegerekend aan de stadioneigenaar. Vitesse zal donderdag een persconferentie houden om verdere toelichting te geven op het besluit van de licentiecommissie.