Nederland in de ban van Oranje: winkels eerder dicht, ANWB meldt files

Nederland in de ban van Oranje: winkels eerder dicht, ANWB meldt files

10 juli om 15:27

Heel Nederland maakt zich op voor de halve finale van het EK tegen Engeland vanavond om 21.00 uur. Bedrijven geven medewerkers eerder vrij en veel supermarkten sluiten eerder hun deuren.

Supermarktketens zoals Lidl, Dirk en Hoogvliet sluiten eerder dan gebruikelijk, zodat hun medewerkers de wedstrijd kunnen volgen. Albert Heijn, Jumbo en Plus laten het aan hun franchisenemers over om te beslissen of ze open blijven. De bouwmarkten Hornbach en Praxis blijven wel open, maar houden rekening met personeel dat de wedstrijd wil zien.

Bioscopen vertonen de wedstrijd op groot scherm. Pathé en Vue hebben bijna uitverkochte zalen. Ook theaters passen hun schema aan. Carré heeft de voorstelling van Najib Amhali vervroegd naar 19.00 uur. Toneelgroep Maastricht past de tijden niet aan voor hun musical 'Het was Zondag in het Zuiden' en ziet geen terugval in de kaartverkoop.

De ANWB meldt bovendien files op wegen richting Duitsland door grenscontroles. Op de A12 bij Arnhem, de A76 en bij Venlo zijn er vertragingen door de grote stroom fans die naar Dortmund afreizen voor de wedstrijd. De KNVB verwacht dat ongeveer 75.000 Nederlandse supporters in Dortmund zullen zijn.

In 2014 keken ruim negen miljoen mensen naar de halve finale tussen Argentinië en Nederland. Of dit record wordt verbroken, weten we morgen.