'Het omkopen van fans is de zoveelste misstand van Qatar en de FIFA'

31 oktober 2022 om 07:45
Laatste update: 31 oktober 2022 om 07:47

Valentijn Driessen is niet onder de indruk van WK-organisator Qatar en de FIFA. Het steekt de chef voetbal van De Telegraaf dat de wereldvoetbalbond de zoveelste flater van de organisator door de vingers ziet. 

Driessen schrijft in zijn column over de radiostilte van de KNVB en Qatar wat betreft het veelbesproken compensatiefonds. In totaal is het kostenplaatje voor het WK bijna 200 miljard euro, maar het blijft nog altijd verdacht stil rondom het verzochte compensatiefonds van 440 miljoen euro voor omgekomen arbeiders. FIFA-president Gianni Infantino blijft volhouden dat slechts drie arbeiders om het leven kwamen, terwijl het geschatte getal rond de 6500 ligt.

'Ondanks aandringen van betrokkenen zien Qatar en de FIFA deelname aan het compensatiefonds als een bekentenis of zelfs schuldbekentenis voor het overlijden van de arbeidsmigranten. Dus blijft het stil vanuit Doha en Zürich', schrijft Driessen. Infantino stelt dat iedereen welkom is het WK te bezoeken, maar dat is in schrille contrast met de werkelijkheid. 'Zo werden in september leden van de lhbti-gemeenschap gearresteerd, mishandeld en zonder aanklacht vastgehouden.'

Het werd het afgelopen weekend bekend dat Qatar voor vijftig fans van elk WK-land de kosten op zich neemt voor een reis naar Qatar. In ruil daarvoor moeten de fans positieve PR van het toernooi delen op sociale media en negatieve reacties verwijderen. 'Het is het bewijs – bevestigd door het WK-organisatiecomité – dat deze fans als uithangbord dienen voor het WK in Qatar, de promotie van Qatar in het algemeen en het regime in het bijzonder. Deze omkoping van supporters is de zoveelste misstand bij het WK in Qatar', verzucht Driessen.