PSV 'favoriet' in de Johan Cruijff Arena: 'Verdedigen is helemaal niks voor Ajax'

5 november 2022 om 11:00
Laatste update: 5 november 2022 om 11:08

Ajax en PSV treffen elkaar zondag voor de tweede keer dit seizoen in de Johan Cruijff Arena. Het eerste duel om de Johan Cruijff Schaal werd 3-5 voor de Eindhovenaren. Aad de Mos denkt dat de ploeg van Ruud van Nistelrooy er ook deze keer met de winst vandoor gaat, laat de oud-trainer weten in gesprek met VoetbalNieuws.

"Ik denk dat PSV verder is dan Ajax op dit moment", begint De Mos. "Ze hebben veel scorend vermogen en het middenveld zit vrij goed in elkaar. PSV is wat mij betreft de favoriet." Toch is het geen uitgemaakte zaak dat de Eindhovenaren daadwerkelijk zullen winnen. Meerdere factoren gaan een rol spelen volgens De Mos. "Wie durft zondag en de eerste goal maakt zal winnen. Dat is altijd in dat soort wedstrijden. We weten allemaal nog de 5-0 voor Ajax in de Arena, maar we kennen ook de 3-5 in de Johan Cruijff Schaal. Die wedstrijd staat los van de stand en het verleden."

'Verdedigen is niks voor Ajax'

"De troef die Ajax heeft ten opzichte van andere teams is dat ze aan de bal heel veel sterker zijn. Dat hoort een beetje bij Ajax", begint De Mos nog positief. De zwakte van de Amsterdammers is volgens de trainer echter overduidelijk. "Verdedigen is helemaal niks voor Ajax. Dan komen ze lengte tekort met vrije trappen en hoekschoppen en ze dekken ook verkeerd door. De backs zijn ook heel matig op dit moment. Of het nou Blind, Wijndal, Sánchez of Rensch is. Dat zijn matige backs vergeleken bij Mazraoui en Tagliafico. Tegenstanders weten dat ook. Die gaan vaak in de rug zitten van de backs op dit moment."

"Dat gaat interessant worden zondag. Ik hou mijn hart vast voor Ajax met Sánchez tegen Gakpo, maar dat is hetzelfde met Bergwijn tegen Mwene of Teze. Dat lijkt er een beetje op." De Mos denkt niet dat de mindere vorm van Bergwijn de doorslag zal geven. "Als Ajax een goal maakt dan kan het publiek erachter gaan staan en spelen ze mogelijk de beste wedstrijd van het seizoen. De score openen in dit soort wedstrijden is heel belangrijk. Mocht PSV als eerste, dan kunnen ze rustig achterover leunen en zijn ze levensgevaarlijk in de omschakeling. Net zoals tegen Arsenal."

Een ding is zeker volgens De Mos. In Eindhoven zullen ze in hun handen wrijven dat de lappenmand momenteel leeg is. "Dat De Jong en Madueke terugkeren zal PSV zeker helpen. Dat staat vast."