Van Basten en Van der Vaart stoïcijns: 'Dit houd je niet veel langer zo vol'

3 december 2022 om 17:11

Rafael van der Vaart en Marco van Basten zijn nog niet gerust op het spel van Oranje, ondanks een 2-0 voorsprong na de eerste helft tegen de Verenigde Staten. Volgens Van Basten kan bondscoach Louis van Gaal niet elke keer zo voorzichtig beginnen aan een duel.

Van Gaal koos voor dezelfde elf namen als tegen Qatar en dat betaalde zich in de eerste helft uit. Denzel Dumfries bereikte zowel Memphis Depay als Daley Blind, waardoor Oranje een ruime voorsprong bij elkaar heeft gevoetbald. "Ik ben trots en blij dat we 2-0 voor staan, en als hij ons zo wereldkampioen maakt dan zijn we met z'n alle blij. Maar ik denk niet dat dit lang volhoudt moet ik eerlijk zeggen, ik heb daar wel mijn twijfels over", stelt Van Basten tijdens de rustanalyse.

Van der Vaart heeft te doen met Frenkie de Jong, die op een andere manier moet spelen dan hij prefereert. "Ik denk dat Frenkie de Jong het liefst op zijn hotelkamer had gezeten. Die wil eigenlijk nu naar de trainer gaan en zeggen: sorry kan je me alsjeblieft wisselen. Het is totaal niet zijn spel." Van Basten houdt gemengde gevoelens over aan de eerste helft. "Ja het waren twee prachtige aanvallen, maar verder was het om te huilen."