Oud-assistent lacht om Van Gaal-kritiek: 'Doet hij het nu anders, weer niet goed'

5 december 2022 om 14:46

Gerard van der Lem amuseert zich om de nodige kritiek op bondscoach Louis van Gaal. De inmiddels 70-jarige Van der Lem was in het verleden assistent van Van Gaal en vindt veel van de kritiek hypocriet.

Van der Lem was onder meer assistent van Van Gaal bij Ajax in 1995, toen de Amsterdamse club de Champions League-trofee omhoog hield. Ruim 25 jaar geleden stak het voetbal anders in elkaar en was het 4-3-3 systeem bijna een must. "Dat systeem was heilig. We waren romantici, voetbal was voor het publiek", vertelt Van der Lem aan het Algemeen Dagblad. "Maar Louis is altijd al beschouwend en analyserend geweest, ook in die tijd. De voetbalsport evolueert. Daar kijkt Louis natuurlijk ook naar, dat hij mee-evolueert. Het is heel simpel: hij is tot de conclusie gekomen dat hij met het huidige systeem veel meer kans heeft op succes."

Volgens de voormalig assistent heeft Van Gaal zijn spelersgroep weten te overtuigen van het systeem van 'provocerende pressing' met een vijfmansverdediging. "Geloof mij maar: als de voetballers denken dat het op deze manier niet gaat werken, trekken ze echt wel aan de bel. Louis heeft ze overtuigd dat ze hiermee wereldkampioen kunnen worden."

De speelstijl doet veel denken aan de Italiaanse catenaccio. Van der Lem weet dat de nodige kritiek Van Gaal niets doet. "Hij is gefixeerd op deze manier van spelen en laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. Je moet niet gek opkijken als hij gewoon de finale haalt, hoor. Ik zie ze sowieso wel van Argentinië winnen, omdat we over het algemeen betere spelers hebben. En als Oranje ver komt, staat iedereen er zo weer achter."