Dit moet je weten over Bosnië en Herzegovina als tegenstander van Oranje

Dit moet je weten over Bosnië en Herzegovina als tegenstander van Oranje

7 september om 12:06
Laatste update: 7 september om 12:06

Zaterdagavond neemt Nederland het in de UEFA Nations League op tegen Bosnië-Herzegovina. De wedstrijd wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven en begint om 20.45 uur. Naast Bosnië zitten Duitsland en Hongarije ook in de poule van Oranje. Maar hoe staat Bosnië ervoor op de wereldranglijst en wat kunnen we verwachten van de selectie? VoetbalNieuws.nl vertelt het je!

Op welke plek staat Bosnië op de FIFA-wereldranglijst?

Nederland staat momenteel aanzienlijk hoger op de FIFA-wereldranglijst dan Bosnië. Oranje bekleedt een respectabele zevende positie​, terwijl Bosnië-Herzegovina is afgezakt naar de 75e plek​. Dit verschil benadrukt het niveauverschil tussen beide ploegen, maar onderschatting kan gevaarlijk zijn in een toernooi zoals de Nations League.

Selectie en topscorer Bosnië en Herzegovina

De selectie van Bosnië is jong, met een aantal opkomende talenten. De 21-jarige Benjamin Tahirović, die momenteel bij Ajax speelt, is een van de meest veelbelovende spelers in het team​. Tahirović speelt voornamelijk op het middenveld en wordt gezien als een van de toekomstige leiders van het Bosnische team. Edin Džeko, de ervaren spits en topscorer aller tijden van Bosnië met 65 doelpunten, blijft de belangrijkste man in de aanval​. In dit artikel kom je meer te weten over de selectie van de Bosniërs.

Wie is de bondscoach van Bosnië en Herzegovina?

Sinds april 2024 wordt Bosnië getraind door Sergej Barbarez, een voormalig sterspeler en oud-aanvoerder van het nationale team. Dit is zijn eerste baan als bondscoach, en hij staat voor de uitdaging om Bosnië terug te brengen naar het niveau waarop ze in 2014 stonden, toen ze voor het eerst deelnamen aan het WK​. Dat was overigens ook de laatste keer dat Bosnië deelnam aan een eindtoernooi. Bosnië werd in de kwalificatie voor het afgelopen EK in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld door Oekraïne.

Hoe vaak speelden Nederland en Bosnië tegen elkaar?

Bosnië-Herzegovina werd in 1992 onafhankelijk van Joegoslavië. De eerste interland werd gespeeld op 6 juni 1993. Er werd met 1-3 gewonnen van Iran. Sindsdien speelden Oranje en Bosnië slechts twee keer tegen elkaar, in het Nations League seizoen 2020/21. Oranje speelde uit met 0-0 gelijk, maar won thuis met 3-1 door treffers van Georgionio Wijnaldum (twee) en Memphis Depay. Smail Prevljak scoorde de tegentreffer.