Wie is Luis de la Fuente, de bondscoach van Spanje op het EK 2024?

Wie is Luis de la Fuente, de bondscoach van Spanje op het EK 2024?
14 juli om 17:26
Laatste update: 14 juli om 17:26

Luis de la Fuente Castillo is momenteel de bondscoach van Spanje en staat zondagavond met zijn land in de finale van het EK. Nadat Luis Enrique aftrad na het teleurstellende WK 2022, werd De la Fuente aangesteld als zijn opvolger. Onder zijn leiding heeft Spanje zich succesvol gekwalificeerd voor het EK en de UEFA Nations League gewonnen in 2023. Maar wie is De la Fuente precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Wie is Luis de la Fuente?

Luis de la Fuente, geboren op 21 juni 1961 in Haro, La Rioja, Spanje, begon zijn voetbalcarrière als linksback bij Athletic Bilbao. Hij debuteerde in 1978 bij Bilbao en maakte zijn eerste optreden voor het eerste elftal in 1980. Gedurende zijn tijd bij Athletic won hij twee La Liga-titels, een Copa del Rey en een Supercopa de España. In 1987 maakte hij de overstap naar Sevilla, waar hij vier seizoenen speelde voordat hij zijn carrière afsloot bij Deportivo Alavés in 1994. In totaal speelde hij 254 wedstrijden in de Primera División en vertegenwoordigde hij Spanje als Onder 21-international en Olympisch deelnemer.

De la Fuente begon zijn trainerscarrière in 1997 bij Club Portugalete. Hij had vervolgens diverse functies bij Aurrera de Vitoria, Sevilla en Bilbao, waar hij onder andere de jeugdteams coachte. In 2013 trad hij toe tot de Spaanse voetbalbond (RFEF) als coach van de jeugdteams. Onder zijn leiding won Spanje het EK onder 19 in 2015, goud op de Mediterrane Spelen in 2018, en het EK onder 21 in 2019. In 2021 leidde hij tijdelijk de nationale ploeg tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Litouwen, toen de vaste coach Luis Enrique afwezig was door corona.

De la Fuente als bondscoach van Spanje

In december 2022 werd De la Fuente officieel benoemd tot bondscoach van Spanje, met een contract tot de zomer van 2024. Hij slaagde erin om Spanje naar het EK 2024 te leiden en won de UEFA Nations League in 2023. De la Fuente staat bekend om zijn vermogen om jong talent te ontwikkelen, iets wat bij het relatief jonge team van Spanje goed van pas komt.

Op het EK in Duitsland zat de ploeg in de 'poule des doods', samen met Italië, Kroatië en Albanië. Daarin werd het overtuigend eerste. Vervolgens werden Georgië, Duitsland en Frankrijk uitgeschakeld in de knock-outfase. Met een jong team en supersterren als Lamine Yamal, Nico Williams, Fabián Ruiz, Rodri, Pedri en Dani Olmo is er weer een gouden generatie aangebroken waarmee Spanje een prijs kan winnen. Op zondag 14 juli om 21.00 uur staat in Berlijn de EK-finale op het programma.